top of page
Search

5 pazīmes, kas var liecināt par šķiedrvielu trūkumu

Šķiedrvielas organismā nesadalās un neuzsūcas, jo gremošanas orgāni neizdala vielas, kas varētu apēstās šķiedrvielas sašķelt. Uzņemtas ar uzturu, tās virzās pa gremošanas traktu, izpildot savas funkcijas, un tad tiek izvadītas no organisma ārā. Šķiedrvielām nav uzturvērtības, tomēr uzturā tās ir nepieciešamas, jo palīdz mūsu organismam darboties pēc iespējas labāk – piemēram, šķiedrvielas nodrošina labu vēdera darbību un samazina holesterīna daudzumu organismā. Varbūt esi pamanījis, ka vēders daudz labāk darbojas, kad savā uzturā lieto vairāk dārzeņu, augļu un pilngraudu produktu – tur paldies sakāms šķiedrvielām.



Kā uzzināt vai Tavā ēdienkartē trūkst organismam nepieciešamās šķiedrvielas?

  • Pastāvīga vēdera uzpūšanās

Pirmās pazīmes, ka tev trūkst uztura šķiedrvielas, ir vēdera uzpūšanās, aizcietējums vai citas kuņģa un zarnu trakta problēmas.

  • Cukura "paģiras"

Cukura “paģiras” ir cukura lēcieni, kas izraisa paģirām līdzīgus simptomus: vājumu, nogurumu, galvassāpes. Tie nozīmē, ka tu patērē daudz ātros ogļhidrātu. Uzturā šķiedrvielas palīdz palēnināt ātro ogļhidrātu uzsūkšanos un regulēt cukura līmeni asinīs. Tas var palīdzēt samazināt diabēta attīstības risku.

  • Pastāvīga bada sajūta

Šķiedrvielas palīdz palēnināt barības vielu uzsūkšanos un regulēt sāta sajūtu, tāpēc ar tām bagātināta diēta palīdz izvairīties no uzkodām un papildus kilogramiem.

  • Svara pieaugums

Lai arī svara pieaugumu izraisa daudzi faktori, to bieži ietekmē nepietiekams uzturs. Uztura šķiedrvielas regulē gremošanas sistēmu, cukura līmeni asinīs un palīdz justies paēdušam.

  • Augsts holesterīna līmenis un asinsspiediens

Šķiedrvielas var palīdzēt samazināt triglicerīdu līmeni (augsts triglicerīdu līmenis korelē ar augstu sirds un asinsvadu slimību risku) un palielināt augsta blīvuma holesterīnu (“labo” holesterīnu).



# šķiedras # nogurums # zarnas

239 views0 comments
bottom of page