top of page
Search
Writer's pictureMadara Bundzeniece

Vai iespējams notievēt 3 dienās?


Par diētām parasti sāk domāt tad, kad vēlas atbrīvoties no liekā svara. Un visbiežāk galvenais kritērijs pēc kā tiek izvēlēta diēta ir tas, cik ātri iespējams zaudēt liekos kilogramus. Diemžēl šāds kritērijs nekādi nav saistīts ne ar veselīgu, ne ilgtermiņa svara zudumu.


Liekais svars, enerģijas zudums, slimības un gremošanas traucējumi neparādās pāris dienu laikā, tieši tāpat tos nav iespējams atrisināt pāris dienu laikā.


Striktas diētas un drastiski uztura ierobežojumi svara zaudēšanai nav ieteicami. Bieži tas var pat kaitēt, jo, noslēdzoties diētai, zaudētie kilogrami atgriežas, un atgriežas ar uzviju. To mēdz dēvēt arī par jo-jo efektu. Svars nepārtraukti mainās un šis process kaitē ne tikai figūrai, bet arī veselībai.




Ievērojot stingras diētas, reizē ar tauku zudumu sāk samazināties hormons, kas palīdz justies paēdušam - leptīns. Leptīna samazinājums signalizē ķermenim palielināt izsalkumu un samazināt enerģijas patēriņu, tādējādi apgrūtinot svara zudumu.


Lielākajā daļā gadījumu, kad tiek ievērotas īstermiņa diētas, aptuveni gada laikā cilvēki atgūst apmēram 30-65 procentus no zaudētā svara. Ilgtermiņā, katrs trešais tievētājs kļūst smagāks nekā bija, pirms sāka ievērot kādu no diētām. Pieņemšanās svarā noslēdz vienu jo-jo efekta ciklu un bieži mudina pievērsties jaunai, striktai diētai.


Lai pārrautu šo apli, ir jācenšas domāt ilgtermiņā. Izvēloties diētu ir svarīgi to uztvert nevis kā īstermiņa pasākumu, bet gan kā jaunu ieradumu kopumu, ko ieviest ikdienā uz palikšanu. Diētas ir ļoti dažādas, un ne visas ir sliktas vai kaitīgas, taču katrs cilvēks ir atšķirīgs un ēšanas režīms būtu jāizvēlas atbilstoši dzīvesveidam, vecumam un veselības stāvoklim. Izvēloties savai ikdienai un dzīves ritmam atbilstošus risinājumus un jaunus, veselīgus, viegli ieviešamus paradumus, ātri var novērot garastāvokļa un pašsajūtas uzlabojumus, labāku miegu un koncentrēšanās spējas. Liekais svars padosies lēnāk nekā ievērojot drastisku īstermiņa diētu, toties tas būs noturīgs un veselīgs svara zudums.


Normāls svara zudums ir aptuveni 0,5 kg nedēļā. Ja svars tiek zaudēts straujāk, tad, visticamāk, tas nāks atpakaļ!


Ideālā variantā, pirms ķerties pie tievēšanas, vajadzētu pārbaudīt savu veselības stāvokli un nodot visas nepieciešamās analīzes. Analīžu rezultāti var palīdzēt izveidot piemērotāku ēdienkarti, it īpaši ja uzrādās kādu vitamīnu un minerālvielu deficīts, un paaugstināts holesterīna līmenis.



Nākamais solis ir apdomāt savu dzīvesveidu un saprast kādas izmaiņas varētu pakāpeniski sākt ieviest. Pakāpenība ir ļoti svarīga, jo ir jādod sev laiks adaptēties ar izmaiņām. Sākt ar vienu veselīgās ēšanas dienu, un lēnām palielināt dienu skaitu. Sākt ar fiziskajām aktivitātēm kaut vai vienreiz nedēļā uz pusstundu, un palielināt apjomu un/dienu skaitu ar laiku.


Ja ir vēlme ieviest kādu veselīga uztura paradumu, var ievērot saucamo šķīvja principu - puse no šķīvja tiek piepildīta ar dārzeņiem un augļiem; viena ceturtā daļa tiek piepildīta ar graudaugiem (tai skaitā griķiem, rīsiem, makaroniem, maizi); viena ceturtā daļa tiek atvēlēta olbaltumvielas saturošiem produktiem, proti, gaļai, zivīm, pienam vai piena produktiem, olām, pākšaugiem.



Viena no izplatītākajām uztura speciālistu rekomendācijām ir ēst vairāk šķiedrvielu. Kā tās var palīdzēt svara zaudēšanā?


Šķiedrvielas ir neaizstājams palīgs svara zaudēšanā! Diemžēl liela daļa cilvēku tās uzņem krietni par maz. Pieaugušam cilvēkam dienas laikā būtu jāuzņem vidēji 25 līdz 30 grami šķiedrvielu.



Šķiedrvielām bagāts uzturs sniedz ilgāku sāta sajūtu, palīdz regulēt glikozes un insulīna līmeni, palīdz uzsūkt un izvadīt nevēlamās vielas, kas nonākušas gremošanas traktā, un optimizēt holesterīna vielmaiņu.


Šķiedrvielas vairo vērtīgās baktērijas organismā, attīra zarnas, kuņģi, un ir bieds sieviešu nemīlētajam celulītam. Šķiedrvielas palīdz izvadīt no organisma lieko šķidrumu, palīdzot samazināt tauku slāni uz gurniem un kājām, kā arī apelsīna miziņas efektu – uzlabo ādas stāvokli un siluetu kopumā.



Pietiekams šķiedrvielu daudzums uzturā nodrošina enerģiju un spēku, kas mudina veikt veselīgākas izvēles un būt fiziski aktīvākiem!


Tieši šo iemeslu dēļ, šķiedrvielas ir svara samazināšanas un slaiduma uzturēšanas diētu pamatā!


Lai palielinātu šķiedrvielu uzņemšanu svara zaudēšanai, koncentrējieties uz dažādu veselu, neapstrādātu pārtikas produktu iekļaušanu savā uzturā, piemēram, augļi, dārzeņi, veseli graudi, pākšaugi, rieksti un sēklas. Ir svarīgi arī uzņemt pietiekami daudz ūdens, jo ūdens palīdz šķiedrvielām efektīvi veikt savu darbu gremošanas sistēmā.


Ja ikdienā nesanāk uzņemt pietiekami daudz pākšaugus, graudaugus un dārzeņus, palīgā var nākt Šķiedrvielu kompleksi, kas nodrošinās nepieciešamo šķiedrvielu daudzumu, uzlabos gremošanas darbību un kopējo pašsajūtu.


Visaptveroša pieeja svara zaudēšanai ietver veselīga uztura, regulāru fizisko aktivitāšu un citu dzīvesveida faktoru kombināciju. Vienmēr konsultējieties ar veselības aprūpes speciālistu vai reģistrētu dietologu, pirms veicat būtiskas izmaiņas savā uzturā vai vingrošanas rutīnā.





1,276 views0 comments

Comments


bottom of page