top of page
Search
Writer's pictureMadara Bundzeniece

Kā atgūties pēc pārmērīgas ēšanas un dzeršanas?



Vasara ir brīvdabas ballīšu un socializēšanās sezona. Izbaudīt vasaru, satikt draugus un justies laimīgam ir ļoti svarīgi, bet tas bieži ir sasaistīts ar pārmērīgu dzeršanu un ēšanu, kā rezultātā nākamajā dienā jūtamies uzpampuši, noguruši un smagi. Par laimi, ir vairāki veidi, kā palīdzēt savam ķermenim!


Ūdens!

Alkohols un sāļie ēdieni var dehidrēt jūsu ķermeni, liekot justies nogurušam un uzpampušam. Pirmais ķermeņa attīrīšanās solis ir hidratācija. Dzeriet daudz ūdeni, kokosriekstu ūdeni un zāļu tējas, lai nodrošinātu ķermenim vajadzīgo šķidrumu. Zaļā tēja veicina aknu darbību, kā arī ir bagāta ar antioksidantiem un palīdz uzlabot vielmaiņu. Ūdenim varat pievienot arī citronu vai gurķi, lai pievienotu aromātu, patīkamu garšu un veicinātu detoksikāciju. Īpaši noderīgi var būt dzērieni ar elektrolītiem, lai atjaunotu nepieciešamo minerālvielu līdzsvaru ķermenī.




Tīrs un pilvērtīgs uzturs

Koncentrējieties uz veseliem, barības vielām bagātiem pārtikas produktiem, piemēram, augļiem, dārzeņiem, liesām olbaltumvielām un veselīgiem taukiem. Šie pārtikas produkti nodrošinās ķermeni ar vitamīniem un minerālvielām, kas nepieciešami pareizai gremošanas darbībai, un palīdzēs ātrāk atgūt enerģiju un balansu.


Fermentēti pārtikas produkti, piemēram, kimchi, kefīrs un skābēti kāposti, ir bagāti ar probiotikām, kas veicina veselīgu zarnu floru. Veselas zarnas ir būtiskas ķermeņa detoksikācijai, jo tās palīdz izvadīt toksīnus un palīdz gremošanai. Raudzētu pārtikas produktu iekļaušana uzturā ir lielisks veids, kā veicināt gremošanas veselību un līdzsvaru.


Iekļauj uzturā šķiedrvielas

Šķiedrvielas ir būtiskas gremošanas sistēmas darbībai un kopējai pašsajūtai. Tās palīdz izvadīt liekās pārtikas daļinas, toksīnus un atkritumus no gremošanas sistēmas. Iekļaujiet savā uzturā šķiedrvielām bagātus pārtikas produktus, piemēram, veselus graudus, augļus, dārzeņus un pākšaugus. Var lietot arī šķiedrvielu kompleksus, lai palielinātu šķiedrvielu uzņemšanu.



Uztura bagātinātāji aknu darbības veicināšanai

Uztura bagātinātāji var palīdzēt organisma dabiskajam attīrīšanās procesam. Sastāvadaļas, piemēram, mārdadzis, pienenes sakne un artišoks, var palīdzēt izvadīt toksīnus, atbalstot aknu darbību un mazinot iekaisumu. Mārdadzis satur spēcīgu antioksidantu, ko sauc par silimarīnu, kas var aizsargāt aknu šūnas no toksīnu izraisītiem bojājumiem. Pieneņu sakne ir dabisks diurētiķis, kas var palīdzēt izvadīt no organisma lieko šķidrumu, savukārt artišoki tiek izmantoti, lai stimulētu žults plūsmu no aknām, kā arī alkohola radītās paģiras.



Fiziskās aktivitātes

Lai arī cik ļoti negribētos kustēties pēc kārtīgām svinībām, fiziskās aktivitātes dabiski palielina endorfīnu līmeni, uzlabo garastāvokli, un vienlaikus palīdz iedarbināt un attīrīt ķermeni. Kustēšanās palīdz iekustināt un uzlabot vielmaiņu, kas var palīdzēt jūsu ķermenim sadedzināt liekās kalorijas un taukus. Mērķējiet vismaz 30 minūtes vidējas intensitātes vingrinājumiem, piemēram, ātras pastaigas, skriešanas vai riteņbraukšanas. It īpaši vasarā, kad ir lielisks laiks, izmantojiet iespēju pēc iespējas pārvietoties visur ar kājām.


Miegs

Mēģiniet gulēt vismaz 7-8 stundas naktī, lai jūsu ķermenim piešķirtu laiku, kas nepieciešams, lai tas attīrītos un atjaunotos. Ja vasarā, karstuma dēļ, ir grūti aizmigt un gulēt, svarīgi parūpēties, lai guļamistabā būtu par pāris grādiem vēsāks. Lai aizmigtu ķermenim nepieciešams pazemināt temperatūru - var ieiet siltā dušā, kas, lai gan šķietami sasilda, bet īstenībā palīdz pazemināt ķermeņa temperatūru.



Atcerieties, ka ir svarīgi rūpēties par savu ķermeni visu gadu, ne tikai vasaras mēnešos.



211 views0 comments

Kommentare


bottom of page